Oljud! Oljud! allt dessa OLJUD……

av Christina

Allt detta pipande, tutande, brummande, truddeluttande håller på att nöta ut mig! Jag tror att jag har blivit superöverkänslig mot alla onaturliga ljud – kan nog kalla det en allergisk reaktion i mitt inre!

Ta bara det där med backljud! Låter precis som brandvarnare! Iallafall gör ambulansens det och jag råkar bo mitt emot deras garage och naturligtvis backar de in – dumma vore de ju annars. Men det är ju så att ambulanser inte enbart åker iväg på oplanerade utryckningar så det är ett evigt pipande så gott som dygnet runt. Och mitt inre studsar så gott som varje gång – utom när jag sover förstås. För mig är det ljudet nämligen förknippat med, inte främst med den sortens olycka och elände som man skulle kunna tro, utan att det är något fel med pannan.

Jag som aldrig i hela mitt liv tänt en brasa i en öppen spis eller ens utomhus – jo, grillen har jag ju förstås fyrat på – blev med pelletsuppvärmning när vi flyttade till huset. Första året, innan jag börjat få kläm på allt och jag till slut också hittat en redig Pannmänniska, hände saker som liksom inte fick mig att få ett enkelt och smärtfritt förhållande till min kompis Pannan och det där med uppvärmning när det är kallt. Det finns nått som kallas för rökpuff……och det finns hus som har väldigt mycket kanaler och sånt i sin skorsten-murstock…..

Förstår inte vem som har kommit på att kalla rökpuff för nått så klent som en puff!? Kan lova att det borde heta BOMB för, i alla fall i mitt av tegel byggda hus, så låter det som en bomb och hela huset skakar till! Och så börjar brandvarnaren skrika! Och källaren är full med rök!

Och så var det där med kanaler. Det började helt utan anledning att lukta rök på övervåningen…..och det kom främst från….Badrummet!? Tog ett bra tag innan jag förstod att på vintern, när pannan är igång, kan jag inte köra köksfläkten på fullt för då trycks – eller nått – röken från pannan in i en annan kanal och ut i badrummet…..

Sen har vi det där eviga pipandet, brummandet och plingandet från alla telefoner. Och har ni tänkt på att det finns massor med helt ologiskt höga pipiga toner i allt från musik, reklamslingor, vanliga program, t o m i nyhetsprogram…..mm, mm….

Ja, jag vet! Det är jag som är överkänslig och det konstaterade jag redan i början av inlägget. Men jag kan väl inte vara ensam?

Jag skulle nog behöva vistas ett tag på en plats som är så oljudsfri som det bara går.  Mitt inre kanske skulle sluta studsa då…..

…..fast naturligtvis är jag ganska glad och nöjd med, speciellt nu när jag är en…pensionär, att ambulansen finns alldeles precis nära……och så har jag ju kyrkan strax åt andra hållet…….

Annonser