Tack!

av Christina

Jag är så tacksam att det inte ska vara skitkallt längre. Min tantkropp blir seg och ovillig i sträng kyla, inget är inspirerande och roligt – inte ens all tid jag har att ägna mig åt bakverk lockar till något annat än att kura ihop under ett lager filtar…..

Annars blir det ett och annat bakat och lagat. Med olika slutresultat men så gott som aldrig oätbart iallafall. Jag tittar också på väääldigt många program som innehåller tävling i att vara bäst…..och det är något jag aldrig skulle utsätta mig för! Det räckte med slutmiddagen som skulle till för att jag skulle få mitt slutbetyg och en liten pin den gången på 90-talet då jag fortfarande hade en liten längtan att ägna mig åt mat och bak för min försörjning. Nu gjorde jag delvis det men det var inte huvudsysslan utan den var av mer allmänt omvårdande art.

Däremot blir det som sagt mycket mat och bakverk producerat här hemma. Ibland blir jag så less – känner mig som en matmaskin – men oftast är det roligt. Det är när fantasin tryter – eller som sagt när det är skitkallt! – som det inte är skojs alls. Igår bakade jag en alldeles vanlig typ gammaldags citronsockerkaka och invigde då min nya och smidiga lilla termometer. Kakan skulle upp i 98 grader. Hade jag inte mätt tempen på den så hade jag nog låtit den stå i ugnen en liten stund till för jag tyckte den såg lite blek ut och att den inte släppt kanten riktigt. Men nu gick jag på rekommenderad inner-temp och den är därför alldeles utmärkt god! Mitt inköp lönar sig alltså.

Idag är det återigen pannstädning så nu är Albin avstängd i väntan på att det ska kallna tillräckligt. Ibland har det tagit väldigt lång tid så jag har fått krafsa ur den ändå…..och det är inte så skojs alls. Det rycker och osar och jag tycker allt luktar sot och aska och svart i snoken blir jag också…. Och så måste askhinken stå på säkert ställe ute för att kallna helt. Jag har en gammal ful emaljerad hink där askan hamnar och den ställer jag sedan ovanpå ett par fälgar som ingen kan använda *. Hela alltet står sedan naturligtvis på säkert avstånd från allt brännbart.

Och vilken hiskligt tråkig och utförlig beskrivning av något som knappt ens intresserar mig…..

För att återvända till * så har jag visst användning av fälgarna till annat än avsvalningsunderlag. Jag brukar ställa stora krukor på dem på somrarna vilket är perfekt för de kommer upp en bit och så är det fri avrinning under. Har också funderat på att göra utomhuståliga pallar av dem eftersom de faktiskt är perfekt skålade för att sitta på. Men jag kan inte svetsa och eftersom det är lättmetallfälgar så är det tydligen inte bara att kunna det heller……eller nått – jag är helt okunnig i detta ämne och nu pladdrar jag bara så nu slutar jag!

Annonser